PoliceMail - bűnmegelőzési hírlevél - 2013. július

2013. július

Ebben a hónapban az áldozatvédelem témakörhöz kapcsolódva az E.SZ.T.E.R Alapítvány és Ambulancia (Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) tevékenységét mutatjuk be. Az 1994. óta működő alapítvány és ambulancia célja, hogy szakképzett munkatársai közreműködésével segítse a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését rehabilitációs, pszichoterápiás és jogi segítségnyújtás által.   

 

Becslések szerint Magyarországon évente mintegy tízezren válnak szexuális erőszak áldozatává. Ez a sérelem nem egyszerűen a testet éri, hanem a lélek mélyrétegeibe hatol. Az áldozat körül minden megváltozik: megzavarodik, szégyen, félelem, bűntudat bénítja meg. Az alapítvány által működtetett Ambulancia szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja, Magyarországon jelenleg egyetlen ilyen intézményként segíti a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatokat traumatikus élményük feldolgozásában. Szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki, (gyermekek és felnőttek is) igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abúzus ért.

Az Ambulancián jelentkezők krízisállapotban kérnek segítséget, vagy a hosszabb ideje (sokszor gyermekkoruk óta) kezeletlen, feldolgozatlan élmény következményei miatt jelentkeznek. Vannak, akik közvetlenül a cselekmény után szólni tudnak, jelentkezni mernek, de vannak, akiket a félelem és a szégyen évekig, évtizedekig hallgatásra kényszerít, akik súlyos terhüket egyedül cipelve küszködnek az erőszak testi és lelki következményeivel. Az áldozat leghőbb vágya a felejtés, az események “meg nem történtté tétele”. A trauma paradoxona, hogy éppen ez az, amire képtelen. A gyerekek a felnőtteknél is nehezebb helyzetben vannak, előkerülésük, ellátásuk még inkább akadályozott. Ez különösen igaz, ha családon belüli elkövetésről van szó. Nem ritka, hogy a gyerekként áldozattá vált felnőtt jelentkező az Ambulancián beszél először sérüléséről.

Az ESZTER Ambulancia ellátási formái:
-          egyéni beszélgetés, tanácsadás
-          egyéni pszichoterápia
-          család- és párterápia
-          csoportos pszichoterápia
-           orvosi tanácsadás
-           jogi és gyermekvédelmi tanácsadás.

 

ESZTER AMBULANCIA
Telefon:         466-9872
Postacím:      1525 Budapest, Pf.: 41.
Email:            info@eszteralapitvany.hu
Honlap:         www.eszteralapitvany.hu

Az áldozatok a rendelőben segítséget kaphatnak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Céljuk, hogy a hozzájuk forduló feldolgozhassa a vele történteket és terheitől szabadulva ismét élhesse a saját életét. Az Ambulanciát az áldozatok mellett azok a hozzátartozók is felkereshetik, akik maguk is segítséget igényelnek a traumatikus élmény következményeinek feldolgozásához. Az ellátott gyermekek esetében ez rendszeres gyakorlat, sokszor azonban a felnőtt áldozat partnere, hozzátartozója is támogatásra szorul.

 
EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály

 

Rendőrségi segélyhívó: 107
Központi segélyhívó: 112
TELEFONTANÚ: 06/80/555-111
barka@csongrad.police.hu                             


2013-07-09 08:18