PoliceMail - 2012. október

2012. október

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az „IDŐSEK VILÁGNAPJÁ”-vá.

Demográfiai adatok szerint jelenleg a Földön körülbelül hatszázmillióra tehető az e korosztályhoz tartozók száma. Magyarországon hozzávetőleg minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte a hatvanadik életévet.

A bűnözés nincs helyhez, időhöz, alkalomhoz kötve. Korunk változásával újabb és újabb formái jelennek meg, más és más veszélyeket hordozva magukban. A bűnt megelőzni főként ott lehet, ahol az megvalósulhat, és elsősorban azok előzhetik meg, akiket fenyeget.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a városi rendőrkapitányságokkal közösen kiemelt figyelmet fordít az idősek és egyedül élők biztonságának megteremtésére. A „Nagyszüleink biztonsága” elnevezésű bűnmegelőzési program évek óta sikerrel működik a nyugdíjas klubok meghívásainak eleget téve.

Az első és legfontosabb gondolat, hogy idősebb rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédunkra kiemelt figyelmet fordítsunk. Hívjuk fel figyelmüket arra, hogy a lakókörnyezetükben feltűnő idegeneket kísérjék figyelemmel, esetleges közeledésüket egészséges bizalmatlansággal fogadják.  Fontos hangsúlyozni, hogy otthonaink ajtaját minden esetben be kell zárni kulccsal, a becsukás nem nyújt megfelelő védelmet! Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjünk be a lakásba. A tőlük való vásárlás is komoly kockázattal járhat, mert lehet, hogy csalóval állunk szemben. Amennyiben pénzváltás ürügyével csengetnek be, ajánlatos visszautasítani a kérést, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal van dolgunk. Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjük, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. Megtakarított pénzünket, ékszereinket, értékeinket minden esetben elzárva kell tartani. Az általunk értékesnek tartott tárgyakról ajánlatos listát vezetni, feltüntetve azon a legfontosabb jellemzőket, paramétereket.

Egy megbízható szomszéd nagyban hozzájárulhat személyes biztonságunkhoz, hisz adódhatnak olyan helyzetek, amikor az azonnalos segítség nélkülözhetetlen.

Szükség esetén pedig hívják a 107-es, 112-es segélyhívókat!

barka@csongrad.police.hu

62/562-410

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

 

 


2012-09-28 13:36