PoliceMail - 2012. szeptember

2012. szeptember

S Z E P T E M B E R

 

Biztonságban otthon és az iskolában

 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a 2012/13-as tanévben is számos programmal szeretné támogatnia a térségben élő diákok, szülők és pedagógusok biztonságos mindennapjait óvodás kortól egészen az egyetemig.

 

  • Továbbra is várjuk az óvodák jelentkezését az országos Ovi-zsaru programra, mely a nagycsoportosok biztonságra nevelő programja.  A két kézbáb, Rendőr Robi és Rosszcsont Ricsi már 31 megyei intézményben tevékenykedik eredményesen.

 

  • Az általános iskolások számára a DADA program mellett folytatódik a TiniKék prevenciós előadássorozat. A középiskolásoknak pedig, a Lépésről-lépesre együtt a biztonságért nemzetközi szinten is ismert és elismert prevenciós kiállítást ajánljuk. A bemutatót a hozzá kapcsolódó komplex bűn- és baleset-megelőzési projektekkel együtt eddig már több mint százezren látták.

 

  • A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve az első félévben két bűnmegelőzési témájú kurzust indítunk. Szeptember 12-től  Drogprevenció témában huszonnégy órában tizenkét alkalommal vehetnek részt  előadásokon a Juhász Gyula Pedagógusképző kar hallgatói. Szeptember 13-tól pedig a SZTE BTK hallgatói kapcsolódhatnak be a 20 órás, 10 alkalmas „Fiatalok biztonsága – jövőnk záloga” bűnmegelőzési műhelymunkába.

 

  • Akik szeretnék jobban megismerni a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának tevékenységét, azoknak figyelmébe ajánljuk a www.bulisbiztonsag.hu prevenciós honlapot, amely kicsiktől a nagyokig, diáktól a pedagógusig mindenki számára könnyen hasznosítható szakmai háttéranyagot, letölthető kiadványokat, komplex prevenciós ismeretet kínál.

 

M. Toronykőy Márta r. őrnagy CSMRFK BMO vezetője

 

A témával kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán kaphatnak választ:

barka@csongrad.police.hu

62/562-410

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

 

 

 

Rend Örs őszi, iskolakezdő gondolatai:

Szövegdoboz: A nyári szabadság után csak nemrég kezdtem újra dolgozni, és bizony a nagy reggeli lustálkodások után még nehezemre esik a korán kelés. Gondolom, a legtöbben Ti is így vagytok ezzel, de itt a szeptember, és vele együtt az óvoda- és iskolakezdés. Én ugyan már rég kijártam a rendőr iskolát, de tudom, hogy ilyenkor nem könnyű visszarázódni a régi rendbe. Éppen ezért néhány jó tanáccsal, hasznos tudnivalóval szeretném segíteni a tanévkezdést.

 

 

                                                      :

 

 

 

 

Kezdjük a közlekedéssel…

Sok szó esik arról, hogy a közlekedési szabályok a gyalogosokra és a kerékpárosokra is egyaránt vonatkoznak. Remélem Ti is ismeritek ezeket a szabályokat! Ha nem, ajánlatos megismerni őket, szüleitek biztosan segítenek ebben, de tőlem is kérdezhettek bátran!  És ha már szülők… Javaslom nekik, hogy az egyedül (is) közlekedő kisebb gyermekek esetében jelöljék ki a legbiztonságosabb útvonalakat, és ezeket - a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve - még a tanévkezdés előtt akár többször is járják végig a kicsikkel.

 

Hogy kedvenc tárgyaink továbbra is a mi kedvenceink legyenek…

Megértem, ha szeretnétek megmutatni a többieknek, milyen játékot, mobilt, iPodot, fényképezőgépet… kaptatok. Hogy ezeknek a dolgoknak minél tovább örülhessetek, vigyázzatok rájuk, ha nem muszáj, ne vigyétek el az iskolába, játszótérre. Ha mégis magatokkal viszitek, ne hagyjátok őrizetlenül értékesebb dolgaitokat. Ha van a suliban zárható szekrény, használjátok, így nem kell majd azon szomorkodni, hogy elvesznek vagy ellopják őket.

 

Utcán, tömegközlekedési eszközökön (buszon, villamoson, trolin) figyeljetek a táskátokra. Zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyetek telefont, pénzt, igazolványokat, azokat biztonságos helyen (például a táska belső rekeszében) tartsátok.

 

Ami még fontos lehet…

Ha úgy érzitek, segítségre van szükségetek, forduljatok egy olyan felnőtthöz, akiben megbíztok, vagy szóljatok társaitoknak. Ahhoz, hogy biztonságban érezzétek magatokat, fontos azoknak a telefonszámoknak az ismerete is, amelyeken keresztül segítséget kérhettek.

 

Ismételjük át együtt:

A rendőrség a 107-es, a mentők a 104-es, a tűzoltók a 105-ös, a központi segélyhívó (mindhárom esetben hívható) a 112-es számon érhető el. Munkatársaimmal többféle, pénztárcába, tolltartóba is behelyezhető Bárka kártyát készítettünk, amelyek más hasznos információkat is tartalmaznak.

 

Ha érdekel benneteket a munkánk, és játszani is szerettek, látogassatok el www.bulisbiztonsag.hu oldalunkra, ahol sok érdekes témáról olvashattok!

 

2012. szeptembere

 

Vigyázzatok magatokra! Vigyázzatok egymásra!

Baráti üdvözlettel:

                                                                                           Rend Örs

 

 


2012-08-31 16:33