Marosháti hírlevél

2011. április

MAROSHÁTI HÍRLEVÉL

2011. április

 

AKTUÁLIS HÍREK

 

Nézz körül a Marosháton!

 

A vándorkiállítás célja: bemutatni a marosháti kistérség területén a DAOP-2.1.1/E-2008-0027 sz. projekt keretében létrejött gyalogtúra útvonalak hálózatát és a térség látnivalóit, ezzel is a természetbe csábítva a környék apraja-nagyját.

A kiállítás utolsó állomásai:

Április 5 - 14. Nagyér, Alkotóház (Petőfi u.)

Április 14 - május 7.: Mezőhegyes (Béke park 1.) József Attila Általános Művelődési Központ.

 

Interticket jegyeladás a Tourinform-Maroshátnál

 

A Tourinform-Maroshát mezőhegyesi székhelyű iroda is csatlakozott az Interticket jegyeladási rendszeréhez. Így már irodánkban is megválthatja jegyét az ország bármely rendezvényére, koncertjére vagy színházába az interticket.hu és a jegy.hu oldalakon meghirdetett programokra. Kizárólag készpénzben.

Az iroda nyitva tartása: hétfőtől péntekig: 8-16 óráig. Mezőhegyes, Béke park 1. (Művelődési Központ) Tel: 68/466-830, Mobil +36-30/33-77-142, e-mail: mezphegyes@tourinform.hu

 

TDM szervezetek szerepe a Dél-Alföld régióban

Meghívó konferenciára és vitafórumra

Az alakuló TDM szervezetekről és pályázati lehetőségeikről, a TDM rendszer létrehozásának Dél-Alföldön megtett lépéseiről, a TDM-szervezetépítés aktuális helyzetéről és kérdéseiről, továbbá a TDM szervezetek és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) hódmezővásárhelyi campusának lehetséges együttműködési lehetőségeiről hallhatnak előadást az érdeklődők április 8-án, a TDM szervezetek szerepe a Dél-Alföld régióban című konferencián és vitafórumon.

Helyszín:  Best Western Hotel Ginkgo Sas – Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 2.
Időpont:  2011. április 8. péntek 10.30-13.30
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezés: http://tinyurl.com/visszajelzo.
Információk: Bálint Tünde, 62/554-250, rendezvenyiroda@csmkik.hu.

A meghívó és a program letölthető IDE kattintva.

 

 

Széchenyi Pihenőkártya

A kormány a múlt héten döntött a Széchenyi pihenőkártya (Szép) rendszerének megteremtéséről. Az üdülési csekket kiváltani hivatott kártya várhatóan olcsóbb lesz, mégsem örül maradéktalanul a turisztikai szolgáltatók nagy része. Az új kártyát ugyanis csak az használhatja, aki legalább egy éjszakára szállást is igénybe vesz, írja Az Utazó magazin.

Csak a szállodások öröme felhőtlen, a fürdősök, éttermesek és a többi szolgáltató az együttműködésben bízik – olvasható a turisztikai lap online kiadásában [1]. A lap emlékeztet: a pihenőkártya megalkotásakor hivatalosan két cél vezérelte a kormányt. Egyrészt a beígért munkahelyteremtés megvalósítása, másrészt a lakosság egészségi állapotának javítása, de az is számított, hogy a korábban hasonló céllal létrejött üdülési csekk időközben jelentősen kiterjesztett kedvezményrendszere már korántsem csak a belföldi turizmus fejlődését szolgálja. További információk: www.szechenyipihenokartya.hu

Rövid összefoglalója:

  • A SZÉP Kártya 2011. július 1-jével fog életbe lépni
  • A Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendelet TERVEZETÉT Március 30-val tárgyalta és fogadta el a Kormány
  • Egy adott évben a maximum 300.000 Ft támogatás utalható a SZÉP Kártyára. A munkáltató a támogatás értékének 1,19 szerese után köteles 16 %-os SZJA-t fizetni .
  • A munkavállalók elektronikus utalvány formájában kapják meg a támogatást, amihez egy elektronikus utalványkártya tartozik majd, ami lehetővé teszi az utalványterhére történő vásárlást.
  • A munkáltató valójában elektronikus utalványt fog vásárolni.
  • Újdonság, hogy a kártya tulajdonosának a közeli hozzátartozója ún.társkártyát igényelhet. 1 db társkártya ingyenes, azonban a további kártya igénylésének díja : 1500 Ft. Ezáltal a  közeli hozzátartozó is  a kártya tulajdonosával megegyező jogosultságokkal férhet hozzá.
  • Az elfogadóhelynek vagy  POS TERMINÁLLAL (kártyaleolvasó) vagy ennek hiányában ELEGENDŐ INTERNETES HOZZÁFÉRÉSSEL rendelkeznie. A kártyát a támogatási évet követő év december 31-ig lehet felhasználni majd
  • Az elfogadóhelyek felé felszámított jutalék: A FIZETÉSI FORGALOM 1,5 %-a
  • Az OTP, K&H és MKB Bankok felelnek meg ezidáig a kártya kibocsátási feltételeknek. (A Bankok körét szeretnék folyamatosan bővíteni).
  • Egyelőre, egy ideig párhuzamosan fut az üdülési csekk és a Pihenő Kártya.

 

 

 

AKCIÓK - FELHÍVÁSOK

 

 

FATOSZ-hírek

 

Alábbiakban közreadjuk a FATOSZ  felhívását a vendégkönyvre vonatkozó előírásról:

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának hivatalos, írásos tájékoztatása alapján 2007. július 1 óta a harmadik országbeli  állampolgárok (Nem Uniós országból érkező) beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. Tv. tartalmazza a vendégkönyvre vonatkozó előírásokat.

A 2007. évi II. Tv. 73.§. (2) bekezdése szerint: A kereskedelmi szálláshelyen vagy jogi személy által fenntartott egyéb szálláshelyen megszálló harmadik országbeli állampolgár (1) bekezdésében meghatározott adatairól a szállásadó az előírt formanyomtatvány szerint nyilvántartást (vendégkönyvet) vezet. Mivel a vendégkönyv kifejezetten idegenrendészeti célokat szolgál, ezért azt ADÓZÁSI, STATISZTIKAI CÉLOKRA felhasználni nem lehet.

 

Erre való tekintettel az önkormányzatok adózási vagy statisztikai célra nem írhatnak elő vendégkönyv megnevezéssel ilyen jellegű kötelezettséget a szállásadóknak és helyi rendeletükben ezt nem szabályozhatják.
Amelyik Önkormányzat ezt rendeletében előírja, az törvénysértést követ el. Az elmúlt időszakban, több helyi önkormányzat VENDÉGKÖNYVRE VONATKOZÓ  törvénysértő rendeletének megszüntetését kezdeményezte a Turisztikai Államtitkárság.
 
www.falusiturizmus.eu

 

 

Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hetedik alkalommal tartja meg hagyományos országos szemétgyűjtő akcióját 2011. április 21-én. A Föld Napja alkalmából szervezett eseményre ismét több ezer önkéntes jelentkezését várja a társaság. A rendezvény az elmúlt négy évben az ország legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi mozgalmává nőtte ki magát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. éppen ezért várja az egyénileg és csoportosan jelentkezőket, számítanak az önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák és baráti társaságok csatlakozására is.

További információ: Kommunikációs csoport, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

kommunikacio@kozut.hu  http://www.kozut.hu

 

 

RENDEZVÉNYEK

 

A hónap eseménye:

Szent György – nap Mezőhegyesen

2011. április 30. (szombat)

Téma: Katonaszentek

Előzetes program

Délelőtt:

Délutáni előadások:

Barangoló – Csűrdöngölő táncház és kézműves foglalkozások

Május 1. (vasárnap)

Szent György napi búcsúi szentmise a Szent György római katolikus plébániatemplomban, celebrálja Blősz Attila, csanádapácai plébános.

14. Nemzetközi Szupermaraton: 2011. május 21-22.

 

Békéscsaba (HUN) – Arad (ROM) – Békéscsaba (HUN)

 

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club szervezésében, 2011-ben a 14. évfordulóját ünnepeli a hosszútávfutók és cégek körében óriási érdeklődéssel, turisztikai jelentőséggel bíró nemzetközi rendezvény. Évente 30-40 csapat, és egyre nagyobb számú kerékpáros és görkoris, valamint a hőséggel „hősiesen” megbirkózó kis számú egyéni versenyző vág neki a 2 napos versenynek.

 

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2011. április 30.

Interneten a nevezési nyomtatvány és információk: http://www.bcsac.hu

Leadható: a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Clubnál

- személyesen és

- a klub e-mail címére is: bcsatletika@gmail.com

 

 

Térségi aktuális rendezvények

 

Rendezvény neve

Időpont

Település

Helyszín

Információ (tel, e-mail, honlap)

Nézz körül a Marosháton! c. vándorkiállítás

április 5 -14.

Nagyér

Alkotóház

62/521-910, lorinc@vnet.hu www.maroshat.hu

Költészet napja - Pécsi Ildikó József Attila emlékműsora

április 11. 13,30 órakor

Mezőhegyes

József Attila Általános Művelődési Központ

68/466-103, 30/677-1359, mitykozsolt@gmail.com www.mezohegyesamk.hu

Nézz körül a Marosháton! c. vándorkiállítás

április 15 - május 5.

Mezőhegyes

József Attila Általános Művelődési Központ

68/466-103, gepotyi@gmail.com www.maroshat.hu

Mutasd magad Dél-Békés!  Kistérségi amatőr művészeti rendezvénysorozat

április 16.

Medgyesegyháza

Művelődési Ház

68/440-004, muvhaz@primcom.hu, www.medgyesegyhaza.hu

Kirakodóvásár

április 17.

Mezőhegyes

József Attila Általános Művelődési Központ előtti tér

68/466-103, 30/677-1359, mitykozsolt@gmail.com www.mezohegyesamk.hu

V. Gyúrós Pál Tótkomlósi  Amatőr  Fogathajtó Verseny

április 23.

Tótkomlós

Kiskomlós

gyurospalko@freemail.hu 30/441-1523, www.totkomlos.hu

Szent György nap

április 30.

Mezőhegyes

József Attila Általános Művelődési Központ

68/466-103, gepotyi@gmail.com , www.mezohegyesamk.hu

Híreit, rendezvényeit, kérjük, küldje be nekünk és továbbítjuk partnereink felé is, valamint a http://www.maroshat.hu   weboldalunkon is közzé tesszük.

Tourinform Maroshát 5820 Mezőhegyes, Béke park 1.

Tel: +36-68-466-830, Mobil: +36-30-33-77-142

e-mail: mezohegyes@tourinform.hu

 


2011-04-06 08:36
Új hozzászólás

Hozzászólások Oldalanként