Határtalanul pályázat - HAT-17-04-2017-0025. sz. pályázat

Nagydobronyi kirándulás - 2017. augusztus 7 – 13.

Nagydobronyi kirándulás

2017. augusztus 7 – 13.

 

2017 augusztusában a Pitvaros Község Önkormányzata által megnyert Határtalanul pályázat keretében negyvenen indultunk útnak, hogy megalapozzuk a kapcsolatot a nagydobronyi Községi Tanáccsal.


A szállásunk a Nagydobronyi Református Líceumban volt, ahol Gál Erika igazgatónő és Horkay László nyugalmazott püspök úr fogadott minket.  Beszéltek a település és a líceum történetéről, életéről. 

 

Másnap a polgármesteri hivatalban kezdtük a napot, majd megnéztük Nagydobronyt. Ellátogattunk Mezőváriba, a Hódmezővásárhely Város Önkormányzata által támogatott új, épülő óvodába. Itt találkoztunk Mezővári polgármesterével és az építésvezetővel. A gyerekeknek rövid kis műsort adtunk: gyerekdalokat énekeltünk.

 

Kirándultunk Técsőre és Viskre, és természetesen  Husztnak romvárát nem hagyhattuk ki… Még fájós lábbal is nekiindult a csoport egy része, hogy tiszteletét tegye a Kölcsey által versbe foglalt helyen.

A következő napon Ungvár, Munkács és Beregszász volt az uticélunk, a munkácsi várban tartottunk egy rögtönzött előadást: néptáncosaink, népzenészeink és előadóművészeink kitettek magukért.

 

A Nagydobronyban töltött idő sem veszett kárba: kézműveskedtünk, népdalokat tanultunk, kapcsolatokat építettünk, kerekasztal beszélgetéseket folytattunk a határon túl élő magyarok számára elérhető kulturális programokról, az anyanyelvi oktatás helyzetéről.

 

A hatodik napon abban a szerencsében volt részünk, hogy részt vehettünk a község Csendes Napján, amely nagy esemény a térségben: ezrével jöttek a látogatók, és mi is meghallgattunk néhány előadást, többek között Balog Zoltán miniszter úrét is.

 

Végül nagyszerű idegenvezetőnkkel, Popovics Bélával elmentünk a Vereckei hágóra,  Kisszelmencre, ahol a határ vágta ketté az egykor egybe tartozó falut, és Szolyvára, az egykori gyűjtőtábor helyén álló emlékparkba.

Az élményekkel teli hét után reméljük, mi is hamarosan vendégül láthatjuk Nagydobronyban megismert barátainkat.

 


Határtalanul 1

Határtalanul 2

Határtalanul 3

Határtalanul 4

Határtalanul 5

Határtalanul 6

Határtalanul 7

Határtalanul 8

Határtalanul 9

Határtalanul 10

Határtalanul 11

 

 


2018-07-25 10:12